24 Ocak 2011 Pazartesi

Kadınbudu Köfte (Püf Noktaları ile)

Hafta sonu yapmış olduğum kadınbudu köfte o kadar beğenildiki sormayın..

Bende bu muhteşem tarifi burada sevgili okurlarım ile paylaşmak istedim..

Kadınbudu Köfte Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir ?

1-Yağlı kıyma kullanmak (bu sayede köfte kurumayacak)
2-Pirinci fazla pişirmemek (kaynamış tuzlu suyun içinde 10 dk kaynaması yetecek)
3-Malzemeyi yoğurduktan sonra en az 1 saat buzdolabında bekletmek
4-Kızartırken kızgın yağın içine atmak.

Kadınbudu Köfte için hazırlanan sos: (isteyene)

Domates, margarin, sarımsak (yağda sarımsak hafifçe çevrilir sonra soyulmuş domates doğranıp ocakta sotelenir.)


Malzemeler:

1 kilo yağlı kıyma
2 adet soğan
2 kahve fincanı pirinç
2 yumurta
1/2 maydanoz (istenirse)
Baharatlar:
Tuz, karabiber, kimyon, yenibahar vs.
kuru nane (isteğe bağlı)
Kızartma için: Sıvıyağ
Kızartırken: Un, 2 yumurta sarısı+1 tam yumurta, Galeta unu (Evde Nasıl Hazırlanır? TIKLAYIN-ÖĞRENİN!!!)

Yapılışı:

1-Pirinçleri haşlamak için ocağa içine tuz ilave edilmiş su kaynatılır ve kaynamaya başladıktan sonra pirinçler ilave edilir. Pişmeye bırakılır (yaklaşık 10 dk-diri olmalı)
2-Bir tavaya soğanlar konulur hafifçe çevrilir. Hemen üzerine kıymanın yarısı ilave edilerek hafifçe sotelenir. Kurumaması için yaklaşık olarak 3-4 kepçe pirincin suyundan konulur. Baharatları ilave edilir ve arada bir karıştırılarak iyice suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır.
3-Suyunu çeken kıyma bir tarafta soğumaya bırakılırken, yaklaşık 10 dk haşlanan pirinçler süzülür. Soğumaya bırakılır.
4-Yoğurma kabına soğuyan pirinçler ve pişen kıyma alınır. Kıymanın kalan diğer yarısı (çiğ) kaba ilave edilir. Baharatları ilave edilir. (Eğer pişirirken kıymaya yeterince baharat ve tuz ilave ettiyseniz tekrar ilave etmenize gerek yok.)
5-Gelelim köftenin en önemli püf noktalarından birine, karışıma yumurta ilave edeceğiz ama yavaş yavaş.. Karışıma önce 1 yumurtayı kıralım ve bir kaşık yardımıyla harcı karıştıralım. Karışım yeterince sulu olmazsa 1 yumurta daha kırabiliriz. Ama duruma göre diğer yumurtanın sadece akını veya sarısını ilave edebiliriz. Ben karışıma diğer yumurtanın akını ilave ettim. Güzelce elimizle yoğuralım.
6-Hazırlanan harcı kendine gelip toparlanabilmesi için 1 saat buzdolabında bekletelim.
7-Dolaptan çıkan köfte harcından isteğe göre pinpon topu veya yumurta büyüklügünde parçalar kopartıp elimizde yuvarladıktan sonra yassılaştırarak kadınbudu köftelerimizi hazırlarız. Hepsini bu şekilde hazırladıktan sonra sıra geldi. Kızartma işlemine.
8-Kızartma yağı kızdırılır. (Hazırlanan kadınbudu köfteler istenirse fırınlanabilir ama ben henüz bu şıkkı denemedim. Deneyenler burada paylaşabilirler.) Kadınbudu köfteler önce una sonra yumurtaya daha sonrada galeta ununa bulanarak kızgın yağa atılır. (Sadece una bulanarakta kızartılabilir.) Altları hemen kızaracaktır. Fazla bekletmeden kızaran kadınbudu köfteler servis tabağına alınır.
9-Servis edilirken üzerine sos dökülebilir veya sos dökülmeden servis edilebilir.

AFİYET OLSUN..
DEĞERLİ YORUMLARINIZI ESİRGEMEYİN..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder